Hulp bij het aankopen van een huis op Gran Canaria. Wij staan voor u klaar.

Vraag gratis
offerte aan
Extra service:
Oriëntatieweek

Aankoopproces

Het aankopen van een woning is een tijdrovend proces. Hieronder is kort beschreven waar je rekening mee dient te houden en wat de verschillende stappen in het aankoopproces zijn.

Eigendom
Belangrijk is om te weten dat het in Spanje eigenlijk gaat om de aankoop van grond in plaats van de aankoop van een huis. Volgens de wet is de eigenaar van de grond automatisch ook eigenaar van het onroerend goed dat op die grond staat. In Spanje wil dit echter niet zeggen dat er maar een persoon is die de grond, en daarmee de woning, bezit. De verkoper moet zijn eigendomsakte laten zien waarin de eigenaar vermeld staat en het registratienummer dat is opgenomen in het onroerend goed register (registro de propiedad).

Verhuur
Het kan voorkomen dat een koopcontract een clausule bevat waarin beschreven staat dat verhuur alleen toegestaan is via bijvoorbeeld het makelaarskantoor. De aankoopmakelaar kan de exacte voorwaarden voor je uitzoeken. Een dergelijke bepaling beperkt je namelijk in jouw vrijheid om de woning te verhuren en dat is niet wenselijk.

Aankoopproces

1. Zoeken naar een woning
Er kan een zoekopdracht worden afgegeven via een makelaar, maar je kunt ook zelf op zoek gaan via internet of kranten. Wanneer je een of meerdere woningen op het oog hebt, kunnen de bezichtigingen van start gaan.

2. Bezichtiging
Bij de bezichtigingen bekijk je een of meerdere woningen. Door het bekijken van meerdere woningen is het makkelijker te vergelijken en heeft men over het algemeen een beter beeld over de exacte wensen van de woning.

Wanneer je enthousiast bent over een (of meerdere) woningen, kun je een aankoopmakelaar inschakelen die met je mee gaat om de woning nogmaals te bezichtigen. De aankoopmakelaar bekijkt hele andere aspecten waardoor je een beter zicht krijgt over de kwaliteit van de woning. De aankoopmakelaar kijkt bijvoorbeeld naar de (verborgen) gebreken en de technische staat van de woning.

Voor een volledige omschrijving van de werkzaamheden van de aankoopmakelaar kun je terecht op de pagina 'aankoopmakelaar'.

3. Onderhandelingen
Wanneer je na de bezichtigingen nog steeds enthousiast bent over de woning, kunnen de onderhandelingen van start gaan. Dit is een spannend onderdeel; hier kan immers veel geld worden bespaard. De aankoopmakelaar kan deze onderhandelingen voor je uitvoeren. Onze aankoopmakelaar kent de onderhandelingsstrategieën van de verkopende makelaars, kan door de verkooppraatjes heen prikken en is bekend met de Spaanse gebruiken. Daarnaast is onze makelaar uitsluitend aankoopmakelaar. Hierdoor weet je zeker dat de aankoopmakelaar uitsluitend jouw belangen behartigt, en niet tegelijkertijd ook die van de verkopende partij.

Bovendien weet je zeker dat de aankoopmakelaar zoveel mogelijk van de prijs af wil krijgen, aangezien ons tarief is gebaseerd op een verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke aankoopprijs.

4. Reserveringsovereenkomst
Wanneer beide partijen tevreden zijn over de overeengekomen prijs, wordt er een reserveringsovereenkomst met de verkopende partij opgesteld. Hierdoor kan de woning niet meer worden aangeboden aan derden. Dit reserveringsbedrag is in de meeste gevallen afhankelijk van het aankoopbedrag. Een dergelijke overeenkomst is gebruikelijk in Spanje. Wil je de woning toch niet aankopen? Dan vervalt het reserveringsbedrag in de meeste gevallen aan de verkopende partij. Ziet de verkopende partij af van de verkoop? Dan moet het reserveringsbedrag verdubbeld worden terug betaald aan de oorspronkelijke koper.


5. koopakte (Contrato privado)

De koopakte wordt opgesteld na het reserveren van de woning. In deze koopakte worden de overeenkomsten vastgelegd. Deze koopakte wordt (in de meeste gevallen) door de advocaat gecontroleerd conform de voorwaarden. De te betalen kosten, rechten en plichten worden onderzocht door de notaris zodat de verkopende partij dit kan regelen voordat de notariële overdracht plaatsvindt. Er moet een aanbetaling worden gedaan van 10 procent voor het bevestigen van de koop. De reserveringskosten worden hiervan afgetrokken.

De volgende zaken dien je mee te nemen naar de notaris:

  • Jouw NIE;
  • Een bewijs van de bank met de bron van alle betalingen;
  • Een bankcheques voor de betaling en het eventuele contante geld;
  • Jouw paspoort.

De Escritura (notariële akte) wordt opgemaakt bij de notaris. Het verschil tussen de aankoopprijs en aanbetaling (en eventueel de hypotheek) dient te worden betaald via bankoverdracht over bankcheques. Je ontvangt van de notaris een kopie van de akte waaruit blijkt dat jij de nieuwe eigenaar bent zodra het geld is betaald. De originele versie van de escritura wordt verstuurd naar het registro de propriedad (kadaster) waar jouw naam wordt ingeschreven op de kadastrala akte.

Je bent pas de rechtmatige eigenaar op het moment dat de koopakte is ingeschreven.

Numero de Identidad
Het is verstandig jouw NIE nummer op tijd aan te vragen wanneer je een woning wilt kopen op Gran Canaria. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenummer. Dit nummer heb je ook nodig om salaris te ontvangen, een rijbewijs aan te vragen, een verzekering af te sluiten en belasting te betalen. Dit nummer kun je aanvragen bij een politiebureau met een kantoor voor buitenlandse zaken (Oficina de extranjeros).

Adres Oficina de Extranjeros in Las Palmas de Gran Canaria
Plaza de la Feria, 24
35071 - Las Palmas de Gran Canaria
Telefoon: 928 999 260
Fax: 928 363 994

Rekening openen bank in Spanje
Je dient, naast het aanvragen van een NIE, ook een rekening te openen bij een Spaanse bank. Het geld dat je nodig hebt voor de aankoop van de woning kun je overschrijven via een SWIFT overschrijving (voor deze overschrijving heb je jouw Spaanse IBAN nummer nodig).

De overdrachtsbelasting wordt betaald door de koper, de verkoper betaalt in de regel de Plusvalia, een onroerend goed belasting.

Let op
De nieuwe eigenaar dient zich altijd in te schrijven bij het catastro. De inschrijving is nodig voor het heffen van onroerend goed belasting. Het catastro is een onderdeel van het Spaanse ministerie van financiën.


Contact
Je kunt in contact komen met een aankoopmakelaar via het contactformulier.